menu

Media4Health

Media4Health – proiect de informare și de profesionalizare a tinerilor jurnaliști în domeniul jurnalismului de sănătate

Proiectul Media4Health este realizat de Departamentul de Jurnalism și Media Digitală în colaborare cu Centrul Media UBB. Coordonator proiect: Lect. univ. Oana Ometa

În perioada pandemiei de Covid-19, domeniul sănătate a devenit unul extrem de sensibil. Dacă până acum specializarea jurnaliștilor în acest domeniu nu a fost neaparat un imperios, acest lucru tinde să se schimbe mai cu seamă în contextul intensificării activităților de dezinformare.

De la instituțiile Uniunii Europene, care acționează în mod constant pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele pe care le prezintă dezinformarea, până la inițiativele individuale (grupuri social media de fact-checking etc.) se constată un interes crescut în ceea ce privește buna informare.

Acest lucru, întărește ideea profesionalizării breslei pentru o mai bună diseminare a informațiilor ce țin de domeniul medical în mediul online (publicații online, producții video, producții social media etc). 

Proiectul Media4Health se adresează tuturor celor interesați de domeniul jurnalismului medical și are două componente: unul dintre obiective este reprezentat de buna informare a publicului larg cu privire la subiectele ce țin de pandemia de Covid-19, iar cea de-a doua parte se adresează exclusiv studenților din cadrul Departamentului de Jurnalism și Media Digitală interesați de domeniul jurnalismului medical.

Așadar, proiectul își propune să contribuie la buna informare a publicului larg în domeniul sănătății, dar șilaprofesionalizarea tinerilor jurnaliști în domeniul jurnalismului medical prin realizarea unor webinarii  în colaborare cu experți în domeniu, jurnaliști, medici, farmaciști, experți clinici, membri ai asociațiilor de educație medicală, cercetători, funcționari publici, profesori și decidenți din universități, membri ai asociațiilor de pacienți și din administrația publică.

Activități derulate:

6 noiembrie 2020 – Vaccinarea și teoriile conspirației, invitat Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și președintele Observatorului Român de Sănătate;

13 noiembrie 2020 – Rolul mass-media în procesul de destigmatizare, invitat Sebastian Armean, medic specialist psihiatru și farmacologie clinică, asistent universitar UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca;

20 noiembrie 2020 – Documentarea în jurnalismul medical, invitat Ema Schweninger, jurnalist Observator, Antena 1;

27 noiembrie 2020 – Etica în jurnalismul medical, invitat Alexandra Nistoroiu, jurnalist Libertatea;

4 decembrie 2020, Vaccinarea anti-Covid, invitat Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie;

Vaccinarea anti-Covid – discuție cu Emilian Popovici în cadrul proiectului Media4HealthCum ne informăm în timpul pandemiei de coronavirus? Putem avea încredere în vaccinul pentru prevenirea infecției cu virusul Covid 19? Este vaccinul o prioritate? Acestea sunt doar câteva dintre tematicile discutate cu Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, în cadrul unei întâlniri din proiectul Media4Health.

Posted by Departamentul de Jurnalism și Media digitală FSPAC UBB on Sunday, December 13, 2020

11 decembrie 2020, Responsabilitatea în jurnalismul medical, invitat Demostene Șofron, redactor Viața Medicală;

18 decembrie 2020, Investigații jurnalistice în vremea pandemiei, invitat Ana Poenariu, jurnalist Rise Project;

8 ianuarie 2021, Resurse pentru jurnaliști, invitat Elena Calistru, fondator și președinte Funky Citizens.

Tematicile activităților programate pentru perioada 22.02.2021 – 31.05.2022:

  1. BUNA INFORMARE A PUBLICULUI LARG ÎN TIMPUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS

Cum se informează românii în domeniul sănătate în timpul pandemiei de COVID-19

Problema vaccinării și diseminarea conspirațiilor în media

Prevenție și medicație în materialele de presă 

  1. Profesionalizarea tinerilor jurnaliști în domeniul jurnalismulului de sănătate

Ce este jurnalismul medical

Relația medic – jurnalist: invitat  

Cum să documentezi știrile medicale

Management în situații de criză în sănătate

Redactare ghidul jurnalistului medical